Weg met de fam.

Yes, zomer! Tijd om lekker te genieten samen met je familie en vrienden. Wij hebben de leukste uitjes van de komende tijd weer voor je verzameld.


FLUISTEREND VAREN


Fluisterboot Raidomp | Hunzedal Niets zo lekker als varen in de zomer. En al helemaal in een boot die geen lawaai maakt. Met Fluisterboot de Raidomp kom je op de mooiste plekken van natuurgebied Hunzedal. Tijdens het tochtje vertellen de gids en de schipper je alles over het landschap en de dieren. Hé wacht eens, wat zit daar tussen het riet? Kijk, een bever! Extra leuk: kies voor de ochtendtocht en zie de natuur ontwaken.

KEDENG KEDENG


Veluwsche Stroomtrein | Apeldoorn Een harde fluit klinkt, witte stoom blaast de lucht in, en daar ga je. Langzaam en met veel lawaai komt de trein in beweging. Met de Veluwsche Stoomtrein stap je in een andere wereld. De reis voert van Apeldoorn naar Dieren over de oude ‘Koningslijn’, een meer dan honderd jaar oude spoorlijn. Weer eens wat anders dan de intercity! Ook toegankelijk voor minder validen.

PLUK JE EIGEN FRUITSALADE


Pluktuinen | Friesland Blauwe bessen, vlierbessen, bramen, frambozen, aardbeien, kiwi’s, peren. Als je wilt, kun je in Friesland een complete fruitsalade bij elkaar plukken. Lekker voor jezelf, maar ook superleuk met kinderen. Leren ze meteen waar fruit eigenlijk vandaan komt. Ga bijvoorbeeld naar de biologische fruitkweker Frytsjam in Twijzel. Of bezoek de pluktuinen van De Hagen in Haulerwijk, of De Bascule in Hommerts. Op sommige locaties kun je ook bloemen plukken. Tip: bel van tevoren even of er genoeg fruit hangt.

PLANTENPRAAT


Podcast In de podcastserie Groene Oren van Staatsbosbeheer vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? Je vindt de podcast op de bekende podcastplayers als Apple Podcasts of Spotify.

TOPPRESTATIE


Pyramide van Austerlitz | Woudenberg Voor een piramide hoef je deze zomer niet naar Egypte af te reizen. In het bos bij Woudenberg vind je de Pyramide van Austerlitz. Gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Dit monument is in 1804 gebouwd door soldaten van Napoleon als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Tegenwoordig kun je deze piramide beklimmen voor een fantastisch uitzicht! Voor de kinderen is er ook een leuke speeltuin en kun je heerlijk wandelen in de bosrijke omgeving.

Fotografie: Berend Pol

HUNZELOOP


Wandeltocht | Zuidlaren Op 18 september organiseert het Drentse Landschap de Hunzeloop. Je kiest zelf de afstand die je wilt lopen en er is volop ruimte voor historie, cultuur en natuur in het Hunzedal. De Hunzeloop is voor jong en oud, met leuke activiteiten onderweg. Door mee te doen investeer je niet alle in jezelf, je steunt ook Het Drentse Landschap die vervolgens weer investeren in het landschap.

WADDENPRACHT


Waddenvereniging I Waddeneilanden

Ga je deze zomer op vakantie naar een van onze mooie waddeneilanden? Neem dan eens een kijkje bij onze partner de Waddenvereniging. Zij organiseren allerlei leuke activiteiten, zoals een Wadexcursie, een kinderstranddag of een ontdekkingstocht in de jachthaven. Op de website van de Waddenvereniging vind je meer informatie over de activiteiten.

Fotograaf Hans Jellema

ZONDER SOKKEN NAAR BUITEN


Opende I Friesland In het Friese Opende ligt een bijzonder pad: het Blotevoetenpad. Hier leer je al voelend met je blote voeten de natuur kennen. Schoenen en sokken uit en lopen maar! Voel het gras kriebelen, balanceer op boomstammen en spring over de sloot. Heeft het geregend? Hoera, dan is er extra modder! Onderweg kun je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje.

Magisch muziekfestival


Muziek/cultuur | Oranjewoud Het parklandschap Oranjewoud is van 19 tot 22 augustus het kloppende klassieke-muziekhart van Friesland. Ruim 200 internationale topmusici geven concerten in de prachtige tuinen, historische landhuizen, een ondergrondse bunker en gigantische plastic bubbels. In het Festivalhart De Proeftuin geniet je van een paradijselijke sfeer, (h)eerlijk eten en vele gratis optredens. Ook voor kinderen is hier van alles te beleven.