Goed vergoed

Zorg waarmee je uit de voeten kunt

Een mooi uitkijkpunt tijdens de wandeling, dat ene leuke winkeltje of het beste plekje op het terras: je voeten brengen je overal naartoe. Pijnlijke voeten of voetproblemen zijn dan ook erg vervelend. De Friesland heeft verschillende vergoedingen voor voetzorg. Want met gezonde voeten kom je verder!

Podotherapie en podologie

Heb je pijnlijke voeten? Dan kan een podotherapeut of podoloog je helpen. Een bezoek aan de podotherapeut of podoloog kan vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Heb je AV Extra, dan krijg je maximaal € 150 per kalenderjaar vergoed. Bij AV Optimaal is dit € 250. Als je voetklachten hebt, kun je direct een afspraak maken bij één van deze zorgverleners. Een verwijzing is niet nodig. Wél moet de zorgverlener aan een aantal eisen voldoen. Deze vind je op onze website.

Steunzolen

Als jouw voeten extra steun nodig hebben, kun je steunzolen laten maken. Deze zolen worden speciaal voor jou op maat gemaakt. Je draagt ze in je eigen schoenen. Om steunzolen te laten aanmeten, heb je geen verwijzing nodig. Je kunt dus direct contact opnemen met de zorgverlener. Meestal is dit een orthopedisch schoen- of instrumentmaker. Maar ook podotherapeuten en podologen kunnen je aan steunzolen helpen. Vanuit de AV Extra en de AV Optimaal is een vergoeding voor steunzolen van maximaal € 100 per twee kalenderjaren. Kijk op onze website voor meer informatie over de vergoeding en een overzicht van zorgverleners.

Orthopedische schoenen

Soms hebben voetklachten tot gevolg dat je geen gewone schoenen meer kunt dragen. Je kunt dan orthopedische schoenen laten aanmeten. Ook kun je je gewone schoenen laten aanpassen. Beide opties worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel moet je dan eigen risico betalen. Daarnaast geldt een eigen bijdrage voor orthopedische schoenen van € 125 per paar. Laat je gewone schoenen aanpassen? Dan hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Om orthopedische schoenen te laten aanmeten, heb je een verwijzing van je behandelend medisch specialist nodig. Bij een aanpassing van een gewone schoen is een verwijzing van de huisarts voldoende. Meer weten? Kijk dan op de website. Bovenstaande vergoedingen gelden voor personen vanaf 16 jaar. Ben je jonger dan 16 jaar? Lees dan meer over de vergoeding van orthopedische schoenen tot 16 jaar.