Goed vergoed

Slimme hulp bij stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Dat klinkt gezond! En in deze bijzondere tijd is het misschien wel belangrijker dan ooit. Rokers zijn vatbaarder voor het coronavirus, hebben meer kans op ernstige symptomen en hoesten vaker. Toch is het lastig voor veel mensen. Gelukkig is er goed nieuws: je hoeft het niet alleen te doen. Hulp bij stoppen met roken wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico meer. Start jij met stoppen?

Welke hulp kan ik krijgen?

Als je wilt stoppen met roken, kun je een stoppen-met-rokenprogramma volgen. Veel zorgverleners bieden zo’n programma aan. Denk aan je huisarts, de praktijkondersteuner of gespecialiseerde aanbieders van deze programma’s. Je krijgt dan persoonlijke begeleiding bij het stoppen met roken. Je kunt individuele begeleiding krijgen of deelnemen aan groepsbijeenkomsten. Kies een programma dat bij jou past. Let op: vanwege het coronavirus worden groepstrainingen en individuele begeleiding momenteel veel online of telefonisch gedaan.

Hoe zit het met vervangers van nicotine?

Nicotinepleisters, -kauwgum of -zuigtabletten kunnen handig zijn als je wilt stoppen met roken. Je huisarts kan de middelen voor een periode van maximaal drie maanden voorschrijven. Als het nodig is, kan deze periode met drie maanden worden verlengd. Er bestaan ook geneesmiddelen, zoals Nortilen of Champix. De zorgverlener kan deze voor een periode van maximaal drie maanden voorschrijven.

Wie betaalt wat?

Als je een stoppen-met-rokenprogramma wilt volgen, is het belangrijk om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Dan weet je zeker dat je een volledige vergoeding krijgt. Benieuwd naar een gecontracteerde zorgverlener bij jou in de buurt? Deze vind je in onze zorgzoeker. Wil je nicotinevervangende middelen gebruiken? Haal deze dan – met recept van je huisarts – bij een gecontracteerde apotheek. Middelen die je bij de drogist koopt, worden niet vergoed.

Betaal ik eigen risico?

Het stoppen-met-rokenprogramma wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 1 januari 2020 betaal je geen eigen risico meer voor het begeleidingstraject en de hierbij behorende (genees)middelen. Krijg je in het ziekenhuis een behandeling van een medisch specialist of klinisch psycholoog voor het stoppen met roken? Dan betaal je wel eigen risico.