De stoute schoenen aan

Pelgrims lopen zich warm in het Drentse zand

Twee verzekerden die elkaar niet kennen, trekken de stoute schoenen aan en maken samen een wandeling. Onderweg leren ze nieuwe plekken en vooral elkaar kennen. Dit keer lopen de stoute schoenen door Drents natuurgebied Drouwenerzand.

Op het eerste gezicht lijken ze heel verschillend. Een 74-jarige man uit een dorp versus een 31-jarige vrouw uit de stad. Maar het is Aad van Grevenbroek sr. en Dana Coerts al snel duidelijk dat ze verrassend veel raakvlakken hebben. Ze houden van rust en natuur en lopen binnenkort precies hetzelfde traject van een pelgrimsroute.

‘Dus in de zomer is het hier echt druk?!’ vraagt Dana met enig ongeloof in haar stem. ‘Jazeker’, zegt Aad. ‘Dit is een enorm toeristisch gebied.’ Vandaag zou je dat inderdaad niet zeggen. We lopen alleen door Drents natuurgebied Drouwenerzand. Op de parkeerplaats van het gelijknamige pretpark – waar we kort daarvoor onze wandeling waren begonnen – was het al even stil geweest. Tot daar twee bussen stopten, waaruit groepen uitgelaten schoolkinderen renden.

Het drukke pretparkvertier staat in schril contrast met de naastgelegen natuur. Hoewel dit bos door dezelfde mensenhanden is gecreëerd. ‘Aangelegd in de jaren 30’, weet Aad. In krap honderd jaar tijd hebben de bomen een indrukwekkende hoogte bereikt en voelt het Drouwenerzand als “puur natuur”.

Aad woont in de buurt, in Bronnegerveen en kent het gebied op z’n duimpje. Dana woont in Groningen en loopt hier voor het eerst. ‘Ik zou hier wel willen wonen’, verzucht ze. ‘Jammer dat het zo lastig is om een huis te kopen.’ ‘Dat valt hier wel mee, hoor’, reageert Aad. ‘Voor 170.000 euro kun je je hier al huiseigenaar noemen.’ ‘Echt?! Nou, dan ga ik daar eens naar kijken.’

Yoga Dana is geboren in Brabant, groeide op in Friesland en studeerde in Groningen. ‘Voor een baan ben ik verhuisd naar Den Haag en daar heb ik drie jaar gewoond. Maar ik miste mijn familie en ook de rust, ruimte en natuur in het Noorden.’ Dus ging ze terug. ‘Ik werk als projectmedewerker bij SNN, een organisatie die subsidies verstrekt in opdracht van de drie noordelijke provincies. Sinds vorig jaar ben ik ook yogainstructeur en dat wil ik graag uitbouwen.’

Aad: ‘Ik heb ook een tijdje aan yoga gedaan. Ik dacht: dat is een fluitje van een cent, maar dat viel vies tegen. Pilates heb ik ook eens geprobeerd, maar dan trekken ze je helemaal uit elkaar.’ Zijn humor en tongval zijn nog onvervalst Rotterdams. Aad werd vlak na de oorlog geboren in Vlaardingen. Als jonge jongen ging hij in dienst bij de marine. Aan boord was hij kok, aan wal nam zijn loopbaan een heel andere wending en werkte hij bij verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen. Eerst als hoofd facilitaire zaken, later als locatiemanager.

Van rumoer naar rust Na zijn vervroegd pensioen veertien jaar geleden verruilden hij en zijn vrouw het rumoer in de Randstad voor de rust in Drenthe. Een omgeving waar hij tot dan toe alleen vakantie had gevierd. Nu is en voelt Aad zich er helemaal thuis.

Naast hun voorliefde voor rust en natuur blijken Dana en Aad ook een passie voor paarden te delen. En voor wandelen uiteraard. Eind mei is Dana naar Noord-Spanje gevlogen, om in haar eentje van San Sebastian naar Bilbao te lopen; een stuk van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Ze gaf zich op voor “de stoute schoenen” om wat trainingskilometers te maken. Toevallig of niet loopt Aad deze zomer precies hetzelfde stuk. ‘Dat is echt bijzonder’, zegt Dana. ‘Maar weinig mensen lopen deze Camino del Norte, een noordelijk alternatief voor de populaire Camino Francés.’

Vuurtoren in zicht Aads vrouw heeft MS en is niet meer in staat om lange afstanden te lopen. Daarom loopt Aad de volledige pelgrimstocht samen met een vriend. Ze leggen in etappes de langst mogelijke route af: van Uithuizen in Noord-Groningen tot Finisterre aan de Atlantische oceaan. ‘In mijn tijd bij de marine voeren we regelmatig door de Golf van Biskaje en dan zag ik de vuurtoren van Finisterre en dacht: daar wil ik ooit eens naartoe. Het heeft lang geduurd, maar over een paar jaar hoop ik er te zijn.’ Vorig jaar kwam hij met zijn wandelmaat tot in Zuid-Frankrijk. ‘Van daaruit gaan we deze zomer via San Sebastian naar Bilbao.’ Dus waar de twee nu nog naast elkaar over het Drentse zand stappen, loopt Aad deze zomer in de voetsporen van Dana.

Hij vindt het dapper dat Dana de wandeluitdaging alleen aangaat en maakt zich direct wat vaderlijke zorgen. ‘Verkijk je je niet op het parcours? Weet je al waar je gaat slapen? Hoe zorg je ervoor dat je niet verdwaalt?’ Dana is ontspannen en vertrouwt erop dat het goedkomt. Maps.me gaat haar op het juiste pad houden. Aad kijkt belangstellend naar Dana’s telefoonscherm, waarop ze de route-app demonstreert.

Extra kilometers Inmiddels zijn we terug op de parkeerplaats. ‘Ik denk dat ik er nog een paar kilometer aan vastplak’, zegt Dana. ‘Je kunt naar Gieten lopen en daar op de bus stappen’, tipt Aad. Dat lijkt Dana een goed idee. Aad legt met brede handgebaren de weg uit. Dana knikt, maar zet de bestemming voor de zekerheid ook nog even in Maps.me. Dan nemen de twee afscheid, met de belofte contact te houden en hun Spaanse wandelervaringen met elkaar te delen.

Lijkt het jou leuk om ook zo’n wandeling te maken? Mooi, dan zoeken we jou! Meld je aan voor De Stoute Schoenen door een mailtje met je naam, leeftijd, woonplaats en eventuele motivatie te sturen naar fam@defriesland.nl.


Wie weet zien we jou in de volgende Fam.!