Weg met de fam.

Je kúnt in de winter lekker bij de kachel kruipen… maar je kunt er ook op uit gaan! Wij selecteerden de leukste winterse uitjes voor het hele gezin.

Winterwandelland

Wandelwinter Knoop je sjaal maar stevig vast en trek je warmste laarzen aan, want deze winter wordt een wandelwinter! De boswachters van Staatsbosbeheer nemen je op hun boswachterspaden mee langs hun favoriete plekjes in de Nederlandse natuur. Dat ruige zijpaadje dat je anders links zou laten liggen? Daar ga je nu gewoon overheen. Die heuvel? Klimmen maar, want daar vind je het mooiste uitzicht. En als de boswachter het zegt…

Nieuwsgierig aagje

Het Forum | Groningen Middenin het centrum van Groningen staat sinds november 2019 een heel bijzonder gebouw: het Forum. Het Forum is speciaal voor "iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen". Zo vind je er exposities, films, een museum, bibliotheek en activiteiten voor kinderen. Volgens Visit Groningen kun je het Forum het beste verkennen door gewoon binnen te lopen zonder plan en je te laten verrassen. Enne, vergeet de bovenste etage niet. Vanaf het dakterras heb je een spectaculair uitzicht over de hele stad!

Aan flarden

Het flardenpad | Holtingerveld Flarden van oorlog. Van de IJstijd. Of de Steentijd. Natuurgebied het Holtingerveld, vlakbij Havelte, zit vol geschiedenis. De audiovisuele route Het Flardenpad neemt je mee langs die geschiedenis. Tijdens de wandeling van ongeveer een uur luister je op verschillende plaatsen naar flarden uit het verleden. De route start bij Toegangspoort Holtingerveld. Meer informatie is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt.

Tijdreis

Winterkasteel | Muiden We zetten de kachel wat hoger, drinken nog een mok warme chocolademelk en doen al vroeg het licht aan. Tegenwoordig komen we de winter comfortabel door. Maar hoe was dat vroeger? In "Winterkasteel" het Muiderslot hoor je bijzondere winterse verhalen, ontdek je hoe de eerste bewoners van het kasteel aan licht, warmte, water en voedsel kwamen en speel je ouderwetse spelletjes. In de kerstvakantie worden er speciale, winterse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Het Winterkasteel is van 11 december 2021 tot en met 28 februari 2022 dagelijks geopend.

Pophoofdstad

Eurosonic Noorderslag | Groningen Vier dagen lang is Groningen dé pophoofdstad van Europa. Tijdens Eurosonic Noorderslag laten internationale en Nederlandse sterren, gevestigde namen en onontdekt talent hun nieuwste geluid horen. Net als in 2021 vindt ook de editie van 2022 online plaats. Benieuwd wat je allemaal kunt streamen? Houd de website in de gaten.

Tientjeswerk

Nationaal Theaterweekend | NL Meer dan 300 voorstellingen, 150 gratis activiteiten en 80 deelnemende theaters. Dat is het Nationaal Theaterweekend van 28 tot en met 30 januari 2022. Tijdens dit weekend bezoek je al voor 10 euro een theatervoorstelling. Hou je van muziek, dans, toneel, musical, klassiek, cabaret of jeugdtheater? Tussen alle voorstellingen en activiteiten vind je vást iets dat jou aanspreekt.

Winterstalling

Wildlands backstage | Emmen Wat gebeurt er allemaal achter de schermen bij de dierentuin? Deze winter kun je het zelf ontdekken: nog tot en met 27 februari 2022 mag je ‘backstage’ bij dierentuin Wildlands in Emmen. Ontmoet de dieren van wel héél dichtbij en zie hoe ze dagelijks worden verzorgd. Voor kinderen is er een interactieve speurtocht langs de mooiste plekjes achter de schermen.

Uitgeteld

Tuinvogeltelling | Heel Nederland Kijk daar, een mus! Is dat een koolmees? Hé, het zijn er twee! Van 28 tot en met 30 januari 2022 vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Tel gedurende een halfuur de vogels in jouw tuin en geef je score door. Zo help je mee onderzoeken hoe het gesteld is met de tuinvogels in Nederland. Dus: klaar? Tellen maar!

Op glad ijs

Schaatsweek | Leeuwarden Kijk jij het liefst naar topschaatsers die strijden om een podiumplaats? Of bind je de ijzers liever zelf onder? Het kan allebei tijdens de Schaatsweek Leeuwarden. Van 12 tot en met 20 maart 2022 wordt in de Elfstedenhal het schaatsseizoen feestelijk afgesloten met mooie wedstrijden, leerzame clinics en toffe activiteiten.

Ga je op pad?

Check vooraf online even met welke coronamaatregelen je rekening moet houden.