Goeie vraag

Experts van De Friesland geven antwoord op veelvoorkomende vragen van verzekerden.

1

Ik betaal mijn eigen risico vooraf gespreid over 10 termijnen. Dit jaar heb ik niet mijn volledige eigen risico gebruikt. Wanneer krijg ik het restant terug?

Als je je eigen risico vooraf betaalt, krijg je eind april van het jaar erná een brief over het eigen risico dat je niet hebt gebruikt. Over het eigen risico van 2021 krijgt je dus in april 2022 bericht. Waarom we tot april wachten om je daarover te informeren? Behandelingen die in 2021 hebben plaatsgevonden, kunnen nog in het begin van 2022 worden gedeclareerd. In april weten we welk deel van jouw eigen risico niet gebruikt is en dus wordt teruggestort. Wil je al eerder zien hoeveel eigen risico er is gebruikt en waarvoor? Dat kan door je zorgkosten te bekijken in Mijn De Friesland en in de app. Maak je nog geen gebruik van het gespreid betalen, maar wil je dat wel? Meld je dan aan via Mijn De Friesland of telefonisch via (058) 291 31 31. Als je gespreid betalen voor 1 februari 2022 aanvraagt, gaat de regeling (met terugwerkende kracht) per 1 januari 2022 in.

2

Is mijn zorg­verlener (volgend jaar) gecontracteerd?

De Friesland sluit elk jaar opnieuw contracten af met zorgverleners. Daarbij letten we op de inhoud en kwaliteit van de zorg, de wachttijd en de prijs. Bij een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben, krijg je een lagere vergoeding dan bij een gecontracteerde zorgverlener. Het is dus altijd slim om te checken of je fysiotherapeut of het dichtstbijzijnde ziekenhuis (nog steeds) een contract met ons heeft. Dat kan heel gemakkelijk in onze Zorgzoeker. Die werken we dagelijks bij! Je vindt de Zorgzoeker via zorgzoeker.defriesland.nl.

3

Tot wanneer kan ik mijn zorgverzekering wijzigen?

Je basisverzekering kun je wijzigen vanaf half november tot 1 januari. Je nieuwe verzekering gaat dan in per 1 januari van het volgende jaar. Wil je je aanvullende verzekering wijzigen, dan kun je dit tot 1 februari aan ons doorgeven. De wijziging gaat (met terugwerkende kracht) per 1 januari in. Dat geldt zowel voor de aanvullende verzekering als voor de aanvullende tand­verzekering. Denk erom dat je aanvullende verzekering bij je basis­verzekering past, want de basisverzekering kun je niet meer veranderen in januari. Meer weten? Kijk dan op defriesland.nl/zorgverzekering.