Goed vergoed

Alles op een (rechte) rij

De een is er zomaar vanaf, de ander loopt er jarenlang mee rond. Een beugel! Veel kinderen dragen in de puberteit een beugel. Geldt dat binnenkort ook voor jouw kind? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Hier vind je vragen en antwoorden over de vergoeding van een beugel.

Wat kost een beugel precies?

Hoeveel een beugel kost, hangt af van het gebit van je kind. Ook het soort beugel dat nodig is en het aantal behandelingen hebben invloed op de kosten. Meestal duurt het totale traject – van eerste intake tot het verwijderen van de beugel – zo’n twee tot drie jaar. De gemiddelde kosten liggen tussen de 2.000 en 3.000 euro. Hoeveel de beugel gaat kosten, vertelt de orthodontist of tandarts je voorafgaand aan de behandeling. Zo weet je welke kosten je kunt verwachten.

Welke verzekering heb ik nodig?

Een beugel voor kinderen onder de 18 jaar wordt vergoed vanuit onze AV Optimaal. Deze verzekering vergoedt maximaal 1.750 euro per verzekeringsduur. Vanaf 2022 wordt de beugel ook vergoed vanuit de AV Extra. De vergoeding is dan maximaal 1.250 euro per verzekeringsduur. Je hoeft als ouders niet allebei de AV Extra of AV Optimaal af te sluiten om voor vergoeding in aanmerking te komen. Het is voldoende als één van de ouders dit doet. De AV Extra en AV Optimaal kunnen alleen in combinatie met de basisverzekering Alles Verzorgd Polis worden afgesloten.

Er valt wat te kiezen!

Veel mensen varen blind op de deskundigheid van hun tandarts. Maar weet: als het over je tanden gaat, valt er wat te kiezen! Je kunt in gesprek gaan met je tandarts of orthodontist over behandelmogelijkheden en de kosten daarvan. Voel je ook vrij om bij een andere tandarts of orthodontist een begroting op te vragen voor een vergelijkbare behandeling.

Let op, er is wél een wachttijd

Voor de vergoeding van de kosten van orthodontie geldt een wachttijd van één jaar. Dus als je per 1 januari 2021 de AV Extra of AV Optimaal hebt afgesloten en je hebt deze nog steeds op 1 januari 2022, heb je per 1 januari 2022 recht op de vergoeding van de beugel.