STAND.


Veel mensen kunnen beter naar de groenteboer gaan dan naar de apotheek.


Elk jaar stijgt het gebruik van geneesmiddelen in Nederland. Laxeermiddelen, maagzuurremmers en ontstekingsremmers vormen de top drie. In hoeverre kan gezonde voeding zorgen voor minder klachten en medicijngebruik? Drie reacties op de stelling: veel mensen kunnen beter naar de groenteboer gaan dan naar de apotheek!

Karen de Wit
Bedrijfarts

‘Voeding doet ongelooflijk veel met een mens. Je lijf heeft de juiste voedingsstoffen nodig. Eet je die te weinig en verbruik je teveel, dan raak je uit balans. Stress versnelt dat proces. Zo ontstaan vage klachten en allerlei aandoeningen. Denk aan vermoeidheid, verstopping, reuma of zelfs Multiple Sclerose. Als mensen bij mij komen met klachten, vraag ik altijd naar hun voedingspatroon. Veel mensen denken dat ze gezond eten, terwijl ze bijvoorbeeld vooral veel koolhydraten nemen. Dat vúlt wel, maar voedt niet. Belangrijk is om veel groene groente, fruit, gezonde vetten en eiwitten te nemen. Daarmee bouw je weer reserves, ook al kost dat wel tijd! Niet álle medicatie is te vervangen door gezonde voeding. Maar als je consequent gezond eet, kun je veel bereiken. Dat weet ik uit eigen ervaring. Ik heb het Sjögren syndroom; een chronische reumatische auto-immuunziekte. Door anders te eten en meer te bewegen heb ik het nu onder controle. Ik hoef zelfs niet meer naar de reumatoloog. Ons genenpatroon staat vast. Maar je lifestyle bepaalt hoe jouw genen zich gedragen!’

Peter Dolstra
DTP'er

‘Het begon met een verhoogde bloeddruk. Jaren later bleek ik ook Diabetes 2 te hebben. Ik kreeg medicatie en dacht: de pillen doen het wel. Ik was niet echt bezig met gezond leven. Ik bewoog vrij weinig en at traditionele, vooral makkelijke kost. Dat heb je met een jong en druk gezin. Ga gezonder leven, zei de huisarts. Maar hoe doe je dat? Naar de sportclub en alleen worteltjes eten? Dat is niet mijn ding… Vorig jaar ging ik weer voor controle naar de huisarts. Mijn bloeddruk was opnieuw te hoog en ik woog teveel. Alles was te. Toen kwam de ommezwaai. De huisarts vroeg wat ik at. Hij adviseerde me te experimenteren met minder koolhydraten. Zo gezegd, zo gedaan. Het leek simpel, maar was zeer effectief. De kilo’s vlogen eraf, binnen twee maanden kon ik mijn hele garderobe vervangen. En veel belangrijker: mijn bloeddruk en glucosewaarde daalden. Na een tijdje had ik geen medicatie meer nodig! Ik voel me nu heel energiek. Wat ik eet? Veel groente, fruit, noten en mager vlees. Aardappelen, pasta en zoetigheid laat ik vaak staan. Toch hoef je niet te leven als een monnik. Ik eet heus wel eens een stukje oranjekoek. Het gaat erom dat je zelf regie neemt. Gezond eten betekent voor mij meer kwaliteit van leven.’

Tamara de Weijer
Voorzitter van Vereniging Arts en Voeding

‘Dit is zó waar. Veel aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten zijn gerelateerd aan leefstijl. De oplossing zit dan meestal ook in verandering van die leefstijl; gezonde (Mediterrane) voeding, voldoende beweging en goede nachtrust. Bij klachten worden vaak snel medicijnen voorgeschreven. Maar dat zou bij veel aandoeningen juist plan B moeten zijn. Ik ben absoluut niet tegen medicatie. Als iemand met een longontsteking bij mij komt, schrijf ik antibiotica voor. Bovendien kun je aanleg hebben voor bepaalde ziektes of aandoeningen. En toch… is leefstijl van enorme invloed op ieders gezondheid en welbevinden. Dat zie ik elke dag in mijn praktijk. Patiënten die er bewust mee bezig gaan, ervaren minder klachten, hebben meer energie en kunnen vaak medicijngebruik afbouwen. Als je klachten hebt, sta je juist extra open voor verandering. Daarom is het zo belangrijk dat wij als huisartsen signaleren of leefstijl een rol speelt, dat we patiënten motiveren er iets mee te doen én hen zo nodig doorverwijzen naar een leefstijlprofessional of leefstijlprogramma. Zo geven we mensen regie over hun lijf en gezondheid.’