GOED VERGOED

Vragen en antwoorden over zorgvergoeding. Dit keer: bevallingen en kraamzorg.

Krijg ik een kraampakket?

Ja! Alle aanstaande moeders ontvangen van ons een uitgebreid kraampakket. Je kunt dit vanaf de 24e week van je zwangerschap ophalen in één van onze servicepunten óf in de mobiele bus. Woon je niet in de buurt? Geen probleem. Vraag het kraampakket aan via onze website, dan wordt het bij je thuisbezorgd.

Wordt mijn bevalling vergoed?

Wil en mag je thuis bevallen, dan wordt je bevalling vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten van deze zorg vallen niet onder het eigen risico. Check wel even of jouw verloskundige een contract met ons heeft.

En als ik in het ziekenhuis beval?

Ook als je om medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen, worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering en wordt je eigen risico niet aangesproken. En, ook fijn: alle ziekenhuizen in Nederland hebben een contract met ons. Het maakt dus niet uit in welk ziekenhuis je bevalt. Wil je zelf graag in het ziekenhuis bevallen, maar is het niet medisch noodzakelijk? Dan moet je rekening houden met een wettelijke eigen bijdrage.

Hoeveel kraamzorg krijg ik?

Je baby en jij hebben tot maximaal 10 dagen na de bevalling recht op kraamzorg. Hoe vaak en veel de kraamverzorgster er is, hangt af van je situatie. De kraamzorginstelling bepaalt hoeveel kraamzorg je krijgt: minimaal 24 en maximaal 80 uur. Je kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering en je eigen risico wordt niet aangesproken. Wel geldt een eigen bijdrage van € 4,30 per uur. Check ook hierbij weer of je kraamzorginstelling een contract met ons heeft. Is je situatie bijzonder, bijvoorbeeld omdat je een tweeling krijgt of een baby adopteert? Dan heb je recht op 15 uur extra kraamzorg. Hiervoor heb je wel AV Extra of AV Optimaal nodig.

Is mijn baby automatisch verzekerd?

Nee, je kindje is niet direct verzekerd. Het is daarom belangrijk dat je ons laat weten dat je een baby hebt gekregen. Doe dit binnen vier maanden na de geboorte.

En als ik juist níet zwanger wil worden?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je een aanvullende verzekering? Dan wordt anticonceptie vergoed. Ben je jonger dan 21 jaar, dan wordt het ook vergoed als je alleen een basisverzekering hebt. Wel wordt hiervoor je eigen risico aangesproken.


Weten welke anticonceptiva onder de vergoeding vallen? Check dan onze website.

Ga voor de uitgebreide voorwaarden over vergoedingen rondom zwangerschap, bevalling en kraamzorg naar onze website.