Weg met de fam.

Heerlijk, het najaar! Een fijne tijd om erop uit te gaan. De natuur laat haar mooiste kleuren zien en ook binnen is er van alles te beleven. Geniet samen met vrienden en familie van deze leuke herfstuitjes.


Zo gaan de wieken


Fiets- of autoroute | Noord-Holland De Noord-Hollandse molens horen bij het Nederlandse landschap. Ooit waren het onmisbare hulpen, duurzame motoren. Totdat ze door de industriële revolutie en de komst van elektriciteit werkloos werden. Maar deze molens hebben veel meegemaakt. En veel te vertellen! Daarom ontwikkelde Ode aan het Landschap 7 fiets- of autoroutes langs 22 molens. Ga op reis met presentator en schrijver Roos Schlikker, luister onderweg naar de bijbehorende podcast en ontdek het heden, verleden en de toekomst van het Noord-Hollandse landschap.

Dwars door Drenthe


Adventure race | Drouwenerveen Jij en je teamgenoot. Op avontuur. Fietsend, lopend en kanoënd. Op zoek naar zoveel mogelijk checkpoints. Klinkt dit jou goed in de oren? Doe dan mee aan de Adventure Oerrace Drenthe op 6 november. Je kunt kiezen voor de race van 5 of 7 uur. Of kies voor de ouder-kind race en ga samen met je zoon of dochter het avontuur aan!

Explore Leeuwarden


Muziek en cultuur | Leeuwarden Van 19 t/m 21 november is Leeuwarden dé plek waar muziek, literatuur en theater samenkomen. Ga tijdens de achtste editie van Explore the North op ontdekkingstocht door de stad en geniet onderweg van de mooiste voorstellingen. Nog niet helemaal overtuigd? Misschien helpt dit: op vrijdag 19 november geeft Spinvis een optreden.

Naar de top


Klimpark | Den Helder Midden in recreatiegebied Mariëndal ligt De KlimVallei. In dit klimpark klim je tussen de toppen van de bomen met uitdagende hindernissen. Het laagste parcours ligt op 4 meter hoogte, het hoogste parcours leidt je tot wel 8 meter hoog. Ben je niet zo’n waaghals? Je kunt in de KlimVallei ook andere activiteiten doen, zoals kanoën of suppen.

Terug naar toen


Cultuur | Allingawier

Net beneden de Afsluitdijk, in Allingawier, ligt Aldfaers Erf. In dit Friese Museumdorp ontdek je het Friese leven van toen. Ervaar het leven van een Fries boerengezin in de Museumboerderij, kijk je ogen uit in de schilderswerkplaats en bezoek de smederij. Niet voor niks is Aldfaers Erf ooit bestempeld als één van de tien mooiste plaatsen van Nederland.

Fotografie: Berend Pol

Heerlijke herfst


Natuur | Friesland Het is herfst! In dit seizoen, met zijn verkleurende bladeren en prachtige paddenstoelen, zoeken veel mensen de natuur op. Voor wie geen genoeg krijgt van de natuur in het najaar, organiseert It Fryske Gea verschillende herfstactiviteiten. Ga bijvoorbeeld op wandelexcursie door de polder bij Holwerd, waar grote aantallen vogels zich opmaken voor de winter, of wandel mee met de paddenstoelenwandeling over de Schaopedobbe bij Elsloo. Wil je mee op excursie? Meld je dan (uiterlijk één dag van tevoren) aan bij It Fryske Gea.

Kijk je online leven


The Glass Room | Leeuwarden Wat is er over jou online te vinden? Welke digitale reis leggen jouw persoonlijke gegevens af? En wat gebeurt er daarna mee? Met vijftien kunstwerken die de verborgen aspecten van alledaagse technologieën tot leven brengen, nodigt de tentoonstelling The Glass Room je uit om een kijkje te nemen in je online leven. The Glass Room is nog te zien tot en met 24 oktober.

Fotografie: Christopher Smith

Kunst voor je kind


Kinderbiënnale | Groningen Kunstwerken waar je doorheen kunt lopen. Die je kunt voelen. Of die je zelfs mag veranderen! De Kinderbiënnale in het Groninger Museum is een tentoonstelling speciaal gemaakt voor kinderen. Er zijn twaalf zalen met kunstwerken die uitdagen om te doen, ontdekken, maken en verwonderen. Want kunst, dat is allesbehalve saai! De tentoonstelling is nog te zien tot en met 9 januari 2022.

Pauperroots


Koloniën van Weldadigheid | Drenthe Onlangs werden de Koloniën van Weldadigheid uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Een mooie reden om deze bijzondere dorpen eens te bezoeken! Extra leuk: check voorafgaand aan jouw bezoek of jij een afstammeling bent van de ‘paupers’ die in de koloniedorpen woonden. Misschien brengt een bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid je dan wel terug naar je roots!