Goed vergoed

De beste zorg, gewoon bij jou thuis

Thuis ben je op je best. Ook als je hier en daar wat hulp nodig hebt! Met thuiszorg of hulp in de huishouding kun je zelfstandig blijven wonen en krijg je ondersteuning waar nodig. Bijvoorbeeld bij het douchen en aankleden, wondverzorging of het huishouden. Maar hoe regel je de juiste zorg? En waar vind je een geschikte zorgverlener? Wij zochten het voor je uit.

Wijkverpleging, thuiszorg of zorg aan huis?

Voor hulp die bij je thuis komt, worden veel verschillende begrippen gebruikt. De een noemt het thuiszorg, de ander wijkverpleging en weer een ander spreekt van zorg aan huis. Dat kan verwarrend zijn. Gelukkig is er goed nieuws: al deze begrippen betekenen hetzelfde, namelijk verpleging en verzorging in je eigen omgeving. Thuis dus.

Zo regel je verzorging of verpleging aan huis

Zorg in natura Als je kiest voor zorg in natura, dan regel je de zorg via De Friesland. Je kunt meteen een afspraak maken met een verpleegkundige. Die bekijkt samen met jou hoeveel uur zorg je nodig hebt. Dat noemen we een indicatiestelling. Op basis van die indicatie krijg je een vergoeding uit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico. De rekening voor de zorg wordt rechtstreeks naar ons gestuurd. Daar heb jij dus helemaal geen omkijken naar. Let op: om voor een volledige vergoeding in aanmerking te komen, is het belangrijk om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. In onze zorgzoeker vind je een overzicht van zorgverleners met wie wij een contract hebben.

Zo regel je hulp in de huishouding

Soms kun je huishoudelijke taken niet meer zelf uitvoeren. Je kunt dan hulp in de huishouding inschakelen. Deze hulp wordt niet via de zorgverzekering vergoed, maar kan wel via de gemeente (WMO) vergoed worden. Informeer daarom bij je eigen gemeente naar de mogelijkheden.

Zo regel je 24-uurszorg

Voor mensen die 24 uur per dag intensieve zorg of toezicht nodig hebben, zoals kwetsbare ouderen of mensen met een beperking of chronische ziekte, wordt hulp aan huis vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het zorgkantoor regelt deze langdurige zorg. Meer informatie vind je op de website van het zorgkantoor van jouw regio.