Fam. Vitaal

Tips voor een vitaal leven

In de benen

We zitten veel. Op kantoor, op de bank, in de auto. Een zittende levensstijl heeft veel (gezondheids)nadelen. Tot zover niks nieuws. Recent onderzoek van Eline Coppens, verbonden aan de UGent en de Vrije Universiteit Brussel heeft echter aangetoond dat ook peuters te veel zitten. Hun motorische vaardigheden blijven achter, doordat ze steeds vaker op een schermpje kijken of met de auto naar school worden gebracht. Het advies: laat je kind zoveel mogelijk bewegen. Buiten én binnen, zeker drie uur per dag. Hup, in de benen!

Ogen dicht

Last van een dipje? Doe een dutje! Door heel even te slapen, word je hoofd leeg en je interne batterij een beetje opgeladen. Zo kun je er de rest van de dag weer tegenaan! Na een dutje is ook je concentratie beter. En was je een beetje kribbig? Grote kans dat de donkere wolken in je hoofd deels zijn verdwenen na een powernap. Het kost je niet veel tijd: 15 tot 30 minuten slapen is al voldoende.

Een bakkie zonder zorgen

1 oktober is het internationale Dag van de Koffie. Hoe (on)gezond is dat zwarte goud nou eigenlijk? Lang werd gedacht dat koffie slecht voor je is. Toch klopt dat niet. Volgens het Voedingscentrum past koffie in een gezond voedingspatroon. Omdat cafeïne wordt gezien als stimulerend middel, is het advies: geniet, maar drink met mate. Dat betekent maximaal drie tot vier kopjes per dag. Benieuwd naar meer feiten en fabels over koffie? Je leest er alles over op Doe je mee.

Uitmuntend

Ben je gefrustreerd? Of gestrest? Ruik eens aan een muntplantje! Onderzoek van Wheeling Jesuit University wijst uit dat de geur van munt je lichaam helpt ontspannen. Je frustraties verdwijnen, je stressniveau daalt én je wordt alerter. En dat allemaal dankzij één eenvoudig plantje. En dan hebben we het nog niet eens over die lekkere muntthee die je ermee maakt… Alle reden dus om een muntplant in huis te nemen. Staat ook nog eens leuk!

Aan de lader

Heb je een stressvolle periode gehad? Of zit je er zelfs middenin? Neem dan eens een magnesiumbad. In stresssituaties gebruikt je lichaam namelijk meer magnesium dan normaal. Vul je de voorraad niet tijdig bij, dan kan een tekort ontstaan. En dat kan weer leiden tot vermoeidheid. Je maakt een magnesiumbad door magnesiumkristallen toe te voegen aan het water. Magnesiumkristallen zijn online of in de natuurwinkel verkrijgbaar. Heb je thuis geen bad? Een voetenbadje werkt ook!

Vers en eerlijk eten dichtbij

Boeren bereiden hun producten met veel liefde en zorg. Dat zie én proef je! Als jij die producten rechtstreeks bij de boer koopt, krijgt de boer er bovendien een eerlijke prijs voor. Ook weet je precies wat je eet en waar het vandaan komt. De app Het Kraampje laat in een oogopslag zien welke boeren hun producten of diensten verkopen bij jou in de buurt. De app Het Kraampje kost € 1,09 in de Google Play Store en € 0,99 in de App Store.