Maf.

Met een keurige slipjas aan en een baton in zijn hand staat hij op de dirigentenbok. Maar een orkest, dat is nergens te bekennen. Richard van Roessel is namelijk luchtdirigent. Een beroep waarmee hij bij jong én oud veel losmaakt.


In iedereen schuilt een maestro

‘Sommige mensen kunnen absoluut niet stil blijven staan bij een leuk liedje. Ik heb hetzelfde, maar dan met mijn handen. Als klein jongetje stond ik al te dirigeren zodra ik muziek hoorde. In 2008 werd ik dan ook de eerste Nederlands kampioen luchtdirigeren. Luchtdirigeren, dat is doen alsof je dirigent bent van een denkbeeldig orkest. En dat is heerlijk om te doen. Enkele jaren geleden realiseerde ik me dat luchtdirigeren veel meer kan zijn dan een mooie hobby. Het heeft namelijk allerlei mooie en leerzame aspecten in zich. Wie luchtdirigeert, neemt de leiding, maakt contact, durft zijn of haar plek in te nemen. Bovendien ben je lekker in beweging: dat houdt je fit!
Sinds enkele jaren geef ik workshops luchtdirigeren aan groepen van jong tot oud. De ene dag ben ik in een bejaardentehuis, de dag erna op een basisschool. Ook word ik ingehuurd voor teamuitjes en zelfs vrijgezellenfeesten. En weet je wat nou zo leuk is? Zodra je iemand een baton geeft, gaat hij met zijn handen zwaaien. In mijn workshops gaat het niet om hoe goed je kunt dirigeren. Wat ik wil, is iets losmaken bij de deelnemers. Laten zien wat muziek met je kan doen. En dat er in iedereen een maestro schuilt! Ik vind het geweldig om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier reageert op de muziek en het dirigeren. De een beweegt alleen zachtjes zijn baton, de ander staat te springen en te dansen. Als deelnemers na afloop vragen “Wanneer kom je weer?”, dan ga ik met een grote glimlach naar huis.’