GOED VERGOED

We zetten onze tanden in de tandartsnota

‘Doe je mond nog maar wat verder open… Ja, heel goed.’ Gefriemel in je mond, ongezellig lamplicht in je gezicht en een “stofzuigerslang” die zich – ‘oh, sorry…’ - vastzuigt aan je gehemelte. Nee, niemand ligt voor z’n lol in een tandartsstoel. En mag je mond eindelijk dicht, valt hij spontaan weer open van de rekening. Wie gaat dat betalen?

Zijn de kosten voor elke tandarts gelijk?

Ja en nee. Een tandartsbehandeling is opgebouwd uit codes en voor elke code geldt landelijk een vast tarief. Toch betekent het niet dat je altijd even duur uit bent. Elke situatie is namelijk anders en daarbij maakt elke tandarts eigen afwegingen.

Neem Max (9) als voorbeeld. Bij een val is een stuk van zijn voortand afgebroken. De tand wordt hersteld met een zogenoemde drievlaksvulling. Maar wil de tandarts een röntgenfoto maken voor een goed beeld van de ‘schade’? Wordt er eerst een noodvulling aangebracht? En is er voor de behandeling een verdoving nodig? Zomaar drie variabelen op de begroting.

En wie gaat dat betalen?

In het geval van Max wordt de rekening volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Net als alle andere tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar. Maar was Max’ moeder op haar mond gevallen en had ze daarbij een tand gebroken? Dan zou ze deze behandeling vergoed kunnen krijgen vanuit een aanvullende tandverzekering. Daarvan heeft De Friesland er drie: AV Tand Standaard, AV Tand Extra en AV Tand Optimaal, die respectievelijk 250, 500 en 1.000 euro per jaar aan tandartskosten vergoeden.

Worden alle tandartskosten volledig vergoed?

Consulten, preventieve mondzorg (zoals gebitsreiniging en fluorbehandeling), vullingen, verdovingen en de eigen bijdrage van een kunstgebit (m.u.v. materiaal- en techniekkosten) worden vanuit de aanvullende tandverzekeringen voor 100% vergoed.

Andere behandelingen krijg je voor 80% vergoed, zoals het trekken van tanden en kiezen, kronen, bruggen en wortelkanaalbehandelingen. Alleen de AV Tand Optimaal vergoedt ook materiaal- en techniekkosten voor 80%. Meer informatie over tandvergoedingen en de voorwaarden vind je hier.

Zit een beugel ook in de basisverzekering?

Nee, orthodontie voor kinderen wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering AV Optimaal (niet te verwarren met AV Tand Optimaal). Een kind hoeft voor deze aanvullende verzekering niet te betalen, maar de AV Optimaal moet wel worden afgesloten door één van de ouders.

En als ik als volwassene rechte tanden wil?

Dan kun je eenmalig 750 euro van de orthodontiekosten vergoed krijgen vanuit de AV Tand Optimaal. Let op: die 750 euro is onderdeel van de maximale vergoeding van 1.000 euro per kalenderjaar. Meer informatie over orthodontievergoedingen en de voorwaarden vind je op onze website.

Er valt wat te kiezen!

Veel mensen varen blind op de deskundigheid van hun tandarts. Maar weet: als het over je tanden gaat, valt er wat te ‘kiezen’! Je kunt in gesprek gaan met je tandarts over behandelmogelijkheden en de kosten daarvan. Voel je ook vrij om bij een andere tandarts of orthodontist een begroting op te vragen voor een vergelijkbare behandeling.


Heb je een begroting voor een behandeling van je tandarts gekregen en wil je weten wat De Friesland vergoedt en wat je eventueel zelf moet betalen? Bel gerust met onze klantenservice. Zij vertellen je meer!